Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Putsa skorna inför säsongsförvaringen!

De senaste åren har jag blivit intresserad av skovård. Tänker att när jag pysslar om mina skor så håller de längre och ser finare ut under tiden. När jag köper nya skor så brukar jag fråga vilket material de är gjorda av och hur man kan vårda dem. Jag har en uppsättning med skovårdsprodukter i en liten låda – min skoputsarlåda. Man behöver inte så många produkter och de har lång hållbarhet. Vill man bara ha en sak så räcker fett långt (den runda burken på bilden). Men visst fett är animaliskt så det jag har är vegetabiliskt. Något som jag inte gillar är spray för impregnering, det använder jag inte. Jag tycker det luktar för starkt och en väninna till mig fick det i ögat och hade ont i flera veckor. När det regnar tar jag gummistövlar istället 🙂

Saker i min skoputsarlåda!

Saker i min skoputsarlåda!

Bra att ha i sin lilla låda är också en diskborste och trasor, till exempel från gamla handdukar. En annan liten genväg som jag använder mig av är våtservetter… jag har en förpackning i hallen och när jag ser att mina eller någon annans skor är lite dammiga och smutsiga svischar jag av dem med en våtservett! Men det går ju bra med en blöt trasa också såklart, det kan kännas lite slösigt med våtservetter.

Genväg till skinande skor!

Genväg till skinande skor!

Liten första hjälpen för trötta skor:

 • Ta bort smuts som lera och gräs med diskborsten och lite vatten
 • Låt dem torka en stund
 • Välj skokräm eller fett och massera in ett lager på skon med tuben eller skoborsten, brukar ha förkläde på mig för skokrämen är svår att få bort från kläderna.
 • Låt verka i ca 10 minuter
 • Ta bort överflödet och putsa med trasa
 • Ta daa! Klart!

När vintersäsongen är förbi brukar jag ta fram min skoputsarlåda och snajda till skorna för att förvaras under sommaren. Sen när kylan kommer så är de fit for fight! Känns så skönt att ta fram skorna och inte behöva börja med att tvätta av dem. Nu ska jag be mannen att klättra upp på loftet med skorna, sen får han klättra upp i oktober och hämta dem igen 🙂

Nyputsade skor!

Nyputsade skor!

Om ni läser kommentarerna till inlägget 76 skor så kan ni läsa om tips om olika sulor man kan ha för att skorna ska hålla sig fräscha och inte bli så sunkiga inuti, speciellt om man går barfota i skorna. Jag har köpt sådana tunna sulor i en skoaffär. Tips finns också om en sula som man kan lägga i platta skor, typ ballerinaskor och converse, för att inte få ont i fötterna. Min farfar var ekonomisk av sig så han gick till olika mattaffärer och bad om prover på mattor, så klippte han till dem till sulor 🙂

Lycka till med dina skor! Kul om de håller längre! Kram Eva Maria

Föregående

Gästblogg hos Minimalisterna!

Nästa

Nya Blocketpaketet! Så smidigt!

5 kommentarer

 1. Åh du menar att man kan hoppa över impregneringssprayen? Det är ju den jag ogillar men densamma som alla skoförsäljare jag råkat ut för håller högst i skovårdkittet. Senast köpte jag sandaler som skulle impregneras. Men hur tänkte de där? Det är ju inte som att de kommer bli vattentäta av det? Det var ju liksom inte det som var tanken med sandaler… Nu ska jag putsa mina favorit kilklackisar 🙂

  • Nu har jag putsat alla! Och jösses vad jobbigt det var! Måste minska antalet par så jag inte måste putsa så många nästa gång igen…

   • Eva

    Wow! Så duktig du var! Visst känns det skönt när man är klar?! Men helt klart en bra idé med färre skor 🙂

  • Eva

   Ja, jag tycker man kan göra det! Jag har svårt för de kemiska produkterna som kan flyga på mig och att jag måste köra till Sysav med den tomma behållaren… Det låter väldigt roligt med sandaler som ska impregneras, men säkert ser de alla chanser till att sälja produkterna. Impregneringen kanske hindrar smuts från att fastna på sandalen också men man kan ju damma av dem lite när man använt dem! Hoppas det gick bra med kilklackisarna! Jag har aldrig haft kilklackar men har faktiskt köpt ett par i våras! De är mycket söta 🙂

 2. Stina

  Ha, ha, ha… Det var roligt att be om mattprover för att klippa egna sulor. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén