Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Rapport från en f d shopaholic!

Minns ni mitt fyra månader långa klädköpstopp? Det var en utmaning för mig i tillvaron men jag klarade av det. Tveksamt om jag hade klarat det utan mina allierade bloggvänner Händelsevis, Klädgalen m fl! Det var skönt med stöd och diskussion under perioden och de andra lyckades också hålla sina löften om fyra månader utan att köpa kläder. Vi pratade först om ett år men jag kände att det skulle bli för länge för mig och då skulle jag bli besviken på mig själv om jag misslyckades. Så fyra månader kändes som ett mål jag skulle kunna nå.

Nu har det gått ett tag sedan klädköpstoppet tog slut och jag tänkte summera mina upplevelser från perioden. Det har de andra också gjort på sina bloggar och det är intressant att läsa om hur det faktiskt hände någonting under perioden. Själv känner jag att jag har fått ett nytt konsumtionsbeteende.

Mina förberedelser:

Jag hade provat en gång tidigare att ha klädköpstopp och då klarade jag 100 dagar. Men då var det bara jag själv som hade löftet så då var det lättare att bryta… så när vårkläderna dök upp i skyltfönstren var det svårt att låta bli att köpa något “nytt” bara för att köpa. Så helt klart bättre att ha köpstopp i grupp!

Inför starten av köpstoppet kom jag på mig själva att bunkra upp en aningen. Detta beteende kände jag mig inte så stolt över. Jag tänkte igenom om det var något jag verkligen behövde under den kommande perioden så då blev det en del inköp, bl a nya tennisskor och en pyjamas. Nylonstrumpor glömde jag dock köpa så det fick jag klara mig utan! Tänk att det är något jag verkligen tagit för givet 🙂 När jag står i kassakön på Lindex så kastar jag ner ett paket nylonstrumpor, vare sig man behöver det eller inte. Varför håller de så kort tid?

Under köpstoppet:

Första tiden gick som en dans! Jag kände mig befriad från tvånget att “inte missa” det senaste i alla skyltfönster. Vanligtvis sitter jag som en liten sugpropp på skyltfönstren inne i Malmö när jag går till och från bussen. Nu tänkte jag att det är ingen idé att kolla, jag får ju ändå inte handla något. Nu får jag klara mig med de kläder jag har.

I mitten av köpstoppet dök det upp en snygg jacka som ställde till det. Jag ville verkligen köpa den. Jag blev väldigt kreativ med lösningar för att kunna komma runt klädköpstoppet. En idé var att min man skulle köpa jackan till mig och ge den i present till mig. Han vägrade och ansåg att det var fusk och hur skulle jag förklara min nya jacka för omgivningen? Det blev ingen jacka och när önskan om den lagt sig så kändes det jättebra! Jag behövde ingen ny jacka.

Under klädköpstoppet fick jag sådan jättelust att rensa i min garderob! Jag drog ut allt och rensade och sorterade. Vilket kändes jätteskumt. Skulle jag göra mig av med kläder nu när jag inte får köpa något?! Det borde ju vara tvärtom. Det här fenomenet kan jag inte förklara!

Jag blev finurligare på att använda de kläder jag hade i garderoben. Hittade nya kombinationer och blev intresserad av klädvård. Tvättade och strök och hade mig.

Mot slutet av köpstoppet funderade jag på att förlänga det. Det hade ju gått så bra. Men då dök det upp en del kläder och framför allt ett par snygga gummistövlar som jag hade svårt att motstå… så då valde jag att inte förlänga det.

Efter köpstoppet:

Jag funderade mycket på hur det skulle kännas att få handla igen. Skulle jag rusa ut i affärerna och shoppa loss? Nej, det blev faktiskt inte så. Suget hade till stor del försvunnit! Jättemärkligt kändes det som. Två veckor efter köpstoppet tagit slut gjorde jag mitt första inköp och det blev gummistövlarna, vilken lycka!

En del inköp har det blivit efter köpstoppet men nu har jag blivit mer noggrann med vad jag köper.

 • Behöver jag verkligen det här?
 • Vill jag verkligen ha det, eller är det bara fint för stunden?
 • Passar det ihop med något jag har i garderoben sedan innan?
 • Passar det till nuvarande årstid?
 • Är det väldigt trendigt just nu eller är det något klassiskt som kan hålla?

Mina nya regler: 

 • Tro inte att det passar – du måste prova! Orkar du inte svettas i provhytten idag får du gå hem och komma tillbaka en annan dag.
 • Är du tveksam: Lägg undan och be att få fundera en dag. Kanske kommer jag på att det bara skulle varit ett impulsköp.
 • Kolla tvättanvisningarna: Är det lätt att tvätta eller måste det var kemtvätt?
 • Var är det tillverkat?
 • Leta efter ekologiskt och Fair trade.

Jag har också fått ett klädköptips från en väninna – när hon hittar ett snyggt plagg så köper hon något som passar till i samma affär. Så vet hon att något passar till! Blir i och för sig fler plagg som köps men kanske blir det bättre i garderoben hemma.

Tips har också kommit om att ha en budget. Det har jag provat men det passar nog inte mig riktigt. Ofta köper jag ett dyrt plagg istället för många billiga. Och då spräcks budgeten omgående. Eller är det budgeten som är fel då? Eller handlar jag för dyrt? Hm, får verkligen fundera på detta. Kanske en årsbudget kan fungera.

Omgivningen har varit nyfiken och positiv till köpstoppet. Lite kul har det varit nu när jag faktisk köpte en ny vinterjacka (en annan som jag hittade på rea!) så har folk reagerat.

– Åh, ny jacka!! Men har du inte köpstopp?! 
– Nej, det är slut, säger jag med ett leende på läpparna.

Men kanske blir det en ny period under året, ska fundera på det! Det var väldigt befriande.

Kramar Eva Maria

Föregående

Intervju i radio och artikel i Aftonbladet

Nästa

Grus i strykjärnet?

15 kommentarer

 1. Så härligt! Ja känslan sitter i. Jag gillar fortfarande kläder men den omedelbara kicken jag fick tidigare av klädköp uteblir helt numera. Nu är det behov som gäller. Jag har handlat några plagg till efter köpstoppet men de är lätträknade. Verkligen kul att vi var några stycken som stöttade varandra!

  • Eva

   Hej Anki! Ja, tänk att känslan sitter i! Jag trodde att jag skulle glömma bort mina nya shoppingregler men de sitter faktiskt kvar. Kul att du har börjat med din nya blogg Enklalivet.nu. Den är inspirerande och avkopplande att läsa!

   • Kul att du läser! Ja, den känns som en given fortsättning på utrensning inte bara i garderoben utan även i livet.

 2. Jag skrev liknande inlägg för några dagar sedan. Om att tänka igenom sina inköp. Jag tröttnade liksom på att impulsshoppa och jag känner också en lättnad över att slippa kolla i affärer bara för att.

  • Eva

   Hej Erika! Så roligt namn du har på din blogg 🙂 Min bror jobbade i många år i en fabrik som tillverkade strukturtapeter så alla rum han kom i närheten av tapetserades med dem. Blev en liten nostalgibild där! Impulsköp är inte bra. Jag begriper inte att jag har sysselsatt mig med det innan. Liksom som att man får sådan “instant lycka” en liten stund efter man köpt något. Men nu när jag planerar min inköp så sitter glädjen i längre! Som med mina nya gummistövlar. Det ska bli spännande att följa din blogg! Kram Eva Maria

 3. Vad kul att läsa din sammanfattning! Håller med om att samarbetet var avgörande för att det skulle gå. Tack för stödet!
  För min del tror jag årsbudget kommer funka bra. Jag har handlat en del nytt nu efter köpstoppet men bara sådana plagg som redan blivit favoriter. Eftersom jag också har valt en ganska hög (tror jag, vi får väl se när året är slut) årsbudget så kan jag ju köpa ett fåtal dyra kvalitetsplagg utan att spräcka den. Så som du beskriver att det kan bli om man vill ha kvalité. Men det viktigaste är väl inte hur man gör utan att man tänker efter. Det funkar ju säkert utan budget också.
  Köpstoppet hjälpte mig att bli mer kräsen och att tänka till vad som redan finns hemma. Och att äcklas lite över det extrema överflödet i vanliga affärer. Nu köper jag bara kläder på second hand och ekologiska småaffärer. (det gjorde jag visserligen ganska mycket innan med men när jag nu ser en överfylld klädaffär känner jag sådan avsmak att jag inte ens vill gå in)
  Säg till om du kör en till period. Kanske hänger jag på då med 🙂

  • Eva

   Vårt samarbete gick så bra! Jag har funderat nu i dagarna på min shopping och inser att jag inte har shoppat något på länge nu. Jag tänker inte heller lika mycket på shopping eller surfar på alla shoppingsajter! Blir jag trött framför datorn så stänger jag av den istället. Innan blev det mycket Zalando m fl 🙂 Nu kan jag gå in och leta om jag är på jakt efter något specifikt men jag säger till mig själv att det är bättre att gå till en affär så att jag kan prova innan jag köper något. Jag är nämligen så lat med att skicka tillbaka något som blivit fel… så hänger det där i garderoben och jag inbillar mig att det visst passar, men det blir aldrig använt. Jag hojtar helt klart till om det blir fler köpstopp! Kramar Eva Maria

 4. Vad roligt att du delade med dig! Sugpropp på skyltfönstren… haha, klockrent! Underbart! 🙂

  Jag har själv shoppingstopp, jag har snart kört en månad och kommer att fortsätta hela året ut. Än så länge har det inte varit så jobbigt. Jag trodde att det skulle vara värre. Visst blir jag lite sugen när jag ser vissa kläder, det har funnits plagg där första tanken har varit “äsch mitt jäädra köpstopp, varför?” haha men det är ok! När jag vet om att jag inte får köpa går det bra! Men pulsen har varit hög när jag har gått in i en del affärer men jag är ändå väldigt bestämd och vet att det inte får följa med något hem då stillar det sig något! 🙂

  • Eva

   Hej Fröken Spara! Wow, så bra att du ska ha shoppingstopp ett helt år! Det är en utmaning! Jag känner igen mig i att pulsen stiger när man går in i en affär, men som du säger: Har man verkligen bestämt sig så vill man hålla fast vid sitt löfte. Jätteintressant blogg du har! Kram Eva Maria

 5. Bra jobbat! 🙂

 6. Spännande att läsa!
  Jag har börjat handla allt mer på secondhand efter att jag började tänka på min konsumtion. Idag fyndade jag en oanvänd märkeskjol (originalprislappen satt kvar) tröjor som såg oanvända ut. Blev jättenöjd 🙂

 7. ett annat tips är att tänka igenom sin garderob innan man köper något och mentalt plocka fram åtminstone 3 plagg som funkar att kombinera med det man funderar på att köpa. kommer man inte på något som funkar att kombinera med kanske inte plagget borde flytta in i ens garderob, för risken är relativt stor att det blir oanvänt (trots att man köper ett plagg att kombinera det med på samma gång) för att det inte direkt passar med någonting… 🙂

  • Eva Maria

   Det är en listig idé att ta sig tid och fundera över om man har något hemma som passar. Ibland har jag tänkt på att jag skulle fotografera alla min kläder och ha dem i mobilen, så kunde jag bläddra och kolla där när jag shoppar. Nej, sen kanske man inte vill ha samma kombo varje gång! Minst 3 plagg bör nog passa till det man köper! Något som är svårt är det här med material. Det känns som det kan passa men sen när man provar så är materialet olika glansigt eller olika tjocklek så det ser fel ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén