Inspiration att rensa ut i ditt hem!

Kategori: Bokrecensioner Sida 1 av 7

Life, Death & Getting Dressed av Rebecca Willis

Jag läste om boken ”Life, Death & Getting Dressed” av Rebecca Willis i en artikel i tidningen Psychologies (Storbritannien) och blev nyfiken då den utlovade svaret på ett av livets stora mysterier: Hur kommer det sig att jag har en proppfull garderob men ändå ingenting att ta på mig?

Rebecca Willis är journalist, kolumnist och författare. Hon har arbetat på tidningen Vogue i femton år och även i andra tidskrifter. Intresset för mode är något som varit med henne sedan tidig ålder. Hon har gjort den långa vandringen från att ha varit en fast fashion-konsument till att på djupet analysera sin garderob. Nu har hon en tidlös garderob där de flesta plaggen går att kombinera. Hon har övergett jagandet efter trender och istället hittat sin egen stil som övervinner modets nycker. I sin vardag praktiserar hon mindfulness för att bland annat hantera stress och förändra beteende som till exempel överdrivet shoppande.  

Rebecca tar oss med tillbaka till stenåldern och fram till idag för att beskriva hur klädernas syfte har förändrats. Kläder som en gång hade som funktion att skydda oss mot väder och vind, men idag även är en handelsvara som ska konkurrera om våra pengar och vad vi ska lägga dem på. Modet som hela tiden vill berätta för oss att vi är fel här och nu, men om vi bara hänger på och shoppar den senaste trenden så kommer allt att bli bra. De kläder vi tar på oss har kommit att stå för så mycket och Rebecca tar även upp några exempel från modet som även rent fysiskt gjort kvinnor illa.

Plaggen som hänger i din garderob – är det verkligen du som har valt dem utifrån din kroppsform och vilka färger du tycker om – eller har marknadskrafterna lurat dig att köpa det du tror du vill ta på dig på morgonen? Inte konstigt att det känns som man inte har något att ta på sig!

Bli inte tillsagd:
Kläder = vad vi har på oss.
Stil = vad vi väljer att ha på oss.
Mode = vad vi är tillsagda att ha på oss.
(Citat från Rebecca, sidan 193)

Boken är uppdelad i korta kapitel som behandlar olika områden inom kläder och mode. Den håller den röda tråden men gör även avstickare ut på spännande områden och utforskar frågor på djupet. Boken finns ännu bara på engelska men jag tycker den är lättläst och i och med dess luftiga layout och korta kapitel är den smidig att ta sig igenom.  

Efter att ha läst den här boken känner jag mig mer säker på att välja min egen klädstil utifrån mina behov och min smak istället för att känna mig stressad över vad som är modernt just nu. En bok som stärker och passar perfekt att läsa som kick-off inför en förändring av garderoben! Underrubriken på boken är ”How to love your clothes… and yourself”, och det tycker jag passar på innehållet. Och jag tycker att Rebecca håller det hon lovat – att svara på frågan; varför har jag ingenting att ta på mig?

Coffee table-böcker

Jag funderar på det här med coffee table-böcker. Vad är egentligen definitionen för en sådan bok? Är de tänkta som inredningsdetaljer eller ska man faktiskt läsa dem? Jag har ett gäng böcker som jag tänker kan definieras som coffee table-böcker. Jag har köpt dem främst för att läsa, men jag har även tänkt att själva böckerna i sig är härliga att se på och bläddra i. Jag älskar att krypa upp i soffan och njuta av fina böcker och drömma mig bort. Böcker om inredning i olika stilar är det som lockar mig mest, men även arkitektur, resor och natur. Mina coffee table-böcker står dock i bokhyllan och ligger inte framme på soffbordet.

Men vad skiljer en coffee table-bok från en vanlig bok? Jag tänker att gränsen är nog inte helt tydlig. Kanske är det först och främst storleken, att en coffee table-bok är en så kallad foliant. På biblioteken sorterar man böcker som är 26 cm och högre som folianter (enligt wikipedia). Sen tänker jag att en coffee table-bok ska innehålla många bilder och helst ha lite snygg design – men kanske inte nödvändigtvis, gillar man boken och blir glad av den så passar nog vilken bok som helst att ha liggandes framme. En bok som ligger framme kan öppna upp för samtal och bryta isen mellan gäster.

Har du någon favorit coffee table-bok som du vill tipsa om? Antingen för innehållet eller utseendet, eller helst både och!  

Länkar till vidare läsning om coffe table-böcker:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Coffee_table_book

https://sv.wikipedia.org/wiki/Foliant

Boktips: Hitta motivationen!

På sistone har jag funderat mycket på det här med motivation. Hur uppstår den och var kommer den liksom ifrån? För mig är det så att motivationen går lite upp och ner – vissa dagar fullkomligt sprutar motivationen rakt ut och jag får så mycket gjort, sen nästa dag… är det inte riktigt samma fart och jag fastnar framför Netflix istället. Det enkla svaret är nog att det är så för de flesta av oss, men jag vill ändå lära mig mer om detta nyckfulla begrepp.

Så mitt första steg är att jag har läst boken ”Hitta Motivationen; Genom livets toppar och dalar” som är skriven av Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson.

Boken är uppbyggd med tre delar som löper parallellt:

  • Teori kring motivation, sätta mål, hitta ditt syfte och dina drivkrafter
  • Magdalenas och Tobias bakgrunder och berättelserna om deras liv och idrottskarriärer
  • Berättelsen om deras gemensamma utmaning att bestiga berget Kilimanjaro

Boken har 6 kapitel med rubrikerna:
Syfte & Mål, Rörelse & Träning, Kost, Återhämtning, Relationer och Tankar.

Det jag tycker var mycket intressant i teoridelen var att lära mig om motivation och att den är uppdelad på inre och yttre motivation. Inre motivation är att man drivs inifrån och kan vara att lära sig något nytt och utvecklas som person. Yttre motivation handlar om att drivas av belöningar som kommer utifrån, till exempel en bra lön, provision eller medaljer. Det är en balans mellan inre och yttre motivation, men kan man hitta en inre motivation så håller den oftast mer på lång sikt.

Något som också intresserar mig är att sätta mål och i boken får man lära sig att sätta mål med SMART-modellen. SMART innebär att ett mål ska vara Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbegränsat.

Så oj, vilken lärorik, spännande och mysig bok!! Det är fantastisk att läsa om Magdalenas och Tobias karriärer och hur de har kämpat sig igenom svåra perioder i livet men aldrig gett upp. I boken berättar de personligt om sina utmaningar. Jag tycker att budskapet i boken kan användas på olika områden i livet, inte bara inom idrott. En peppande bok och de många fina fotona ger massor med inspiration!

Har du läst den här boken? Eller känner du till någon annan peppande bok om motivation? Tipsa gärna!

Hejdå saker av Fumio Sasaki

Boken Hejdå saker (Goodbye, things på engelska)

Fumio Sasaki är en ung man i Japan. Han bor på 25 kvadratmeter som är fyllda från golv till tak med böcker, skivor, kläder, fotoutrustning och många andra kategorier av saker. Han är inte särskilt lycklig och han jämför sig mycket med andra och tycker att de har bättre jobb, högre lön och ett roligare liv. Han har långa arbetsdagar på ett förlag och när han kommer hem sätter han sig bara i soffan och dricker öl och ser på tv eller spelar spel.

Första gången Fumio kommer i kontakt med begreppet minimalism är när han läser en artikel om hur minimalisten Naoki Numahata lever. Fumio blir så inspirerad och bestämmer sig för att prova på att göra sig av med saker och få det luftigare i sitt hem. Vägen till minimalism är inte helt enkel för Fumio. Han brottas med att släppa taget om sina saker och han får omvärdera sitt begär efter att få köpa nya häftiga saker. Men allteftersom han kämpar med detta så kan han lyfta blicken. Han upplever inte bara hur hans hem blir lättare att leva i,  utan även hur han förändras som person.

Han kan flytta till en mindre lägenhet (ännu mindre än 25 kvm!) och från att ha varit en mycket introvert person blir han mer intresserad av andra människor och nyfiken på omvärlden. Han börjar känna en stark tacksamhet för sin familj och de få vänner han har och de enstaka föremål han har valt att behålla. Han är glad för det han har istället för frustrerad över det han inte har. Tidigare oroade han sig mycket för framtiden men nu kan han leva i nuet och känna en helt ny glädje i stunden. Han går ner tio kilo, han menar att även hans sätt att se på mat förändras.

I första delen av boken visar Fumio hur han har gått tillväga praktiskt för att minimera sina saker. Han ger många konkreta tips. I andra delen berättar han öppet och ingående om hur han har ändrats som person. Han menar att själva arbetet med att rensa ut sina saker är bara början – det är sen den spännande resan börjar!

Jag har själv aldrig haft som mål att bli minimalist, men den här boken har verkligen tänt ny inspiration och motivation i mig att fortsätta mitt arbete med att rensa ut. Även om vi har helt olika livssituationer så kan jag relatera till hans process och utveckling. Jag känner starkt igen mig i de mål jag hade när jag började rensa ut – att hemmet skulle bli lätt att städa, det skulle bli enklare att umgås med familj och vänner och känna en större frihet i livet utan att vara bunden till många fysiska saker. Boken är så varmt och fint skriven också. Så ja, den här boken kommer definitivt att få stå kvar i bokhyllan!

Fumio Sasaki har även skrivit boken ”Hello, Habits – A Minimalist`s Guide To A Better Life”, den ser jag fram emot att läsa nu! Idag driver Fumio och Naoki bloggen Minimalism & Ism tillsammans.

Böcker jag läst 2023

Inför 2023 hade jag en önskan om att få igång mitt läsande igen och funderade på om jag skulle kunna läsa en bok i månaden. Jag har inte tänkt så mycket på det som ett mål, men nu när jag summerar de böcker jag har läst så har det blivit 16 böcker (varav 2 ljudböcker), så lite drygt en bok i månaden. Jag ville också komma igång med att läsa mer skönlitteratur då jag oftast fastnar för faktaböcker/självutvecklingsböcker.

Det jag också försökt mig på är att använda små stunder till att läsa, till exempel om jag har skjutsat min dotter och ska vänta en stund, så har jag med en bok i väskan istället. Detta har fungerat mycket bra, så istället för att automatiskt ta upp mobilen och scrolla planlöst så har jag läst i en bok. Helst vill jag känna att jag har en längre stund på mig när jag ska ta upp en bok och läsa, men har man inga längre stunder så blir det inte av. Så jag har försökt tänka att det går bra att läsa även en kort stund som en kvart. Efter många små kvartar här och där, så har man läst ut boken! Jag märker att min hjärna bli mindre trött av att läsa i en bok än att scrolla i mobilen. Men det bästa är när jag har en längre stund och kan bädda ner mig i soffan med vovven Karro och läsa (med chokladpraliner på armlängds avstånd såklart!).

En kort presentation av de böcker jag valde att läsa 2023:

  1. Kurashi at Home – Marie Kondo
    Marie Kondos nya bok – den är helt underbar! Njöt av varje sida, kändes som glass som smälter i munnen att läsa denna. Fina bilder och peppande texter. Strök under, gjorde anteckningar och använde färgglada post it-lappar.
  2. Mikrovanor – BJ Fogg
    En bok inom mitt intresse att skapa och hålla vanor. En mycket givande bok som kompletterar Atomic Habits av James Clear.
  3. Klara and the sun – Kazuo Ishiguro
    Oj, ja, en underbar bok. Älskade hans bok ”Never let me go” och denna var lika finstämd. Denna hamnar i toppen på mina favoriter.
  4. Inred med färg – Leonor Juhl
    Denna boken köpte jag mest för att bläddra i och titta på de fina bilderna, men jag läste faktiskt även texterna. En mycket trevlig inredningsbok som lär ut hur man kan piffa upp sitt hem med lite färg och personliga föremål, utan att det blir plottrigt.
  5. Life Makeover – Dominique Sachse
    En bok som jag blev nyfiken på utifrån idén att man kan må bättre på insidan om man börjar med utsidan. Jag valde att läsa boken eftersom jag i perioder inte är så noga med mitt yttre och känner att jag lite grand förfaller, och ville ha ny inspiration till att vårda det yttre. Jag är glad att jag läste boken för den var annorlunda och gav mig motivation.
  6. Before the coffee gets cold (del 1) – Toshikazu Kawaguchi
    Detta är den första av hittills fyra utkomna delar av en mycket speciell berättelse. Historien utspelar sig i Japan, på ett café där man kan resa fram och tillbaka i tiden. Personer som av olika anledningar vill göra dessa tidsresor besöker caféet och vi får följa med dem i deras livshändelser. En mycket fin berättelse som innehåller både glädje och sorg.
  7. Monotasking – Staffan Nöteberg
    Uppföljaren till boken Pomodorotekniken av samma författare. Mycket intressant fördjupning om vad det innebär att monotaska (till skillnad från att multitaska) och hur hjärnan fungerar. Jag tycker att innehållet i den här boken har hjälpt mig att få ett bättre fokus.
  8. Kom igång med Mindfulness – Tukan Förlag (ingen specifik författare)
    Detta är en introduktion till Mindfulness i en tunn lättläst bok.
  9. Je m’appelle Agneta – Emma Hamberg (ljudbok)
    Vad ska jag säga! En så rolig bok! Lyssnade på den som ljudbok när jag promenerade, skrattade högt så folk stirrade på mig. Så varm och skojig, perfekt om man behöver en dos feel good.
  10. Au revoir Agneta – Emma Hamberg (ljudbok)
    Fortsättning på Je m’appelle Agneta. Här blir berättelsen lite djupare och inte lika komisk, men en mycket varm och fin utveckling av första delen.
  11. The Creative Habit – Twyla Tharp
    Twyla Tharp har ägnat hela sitt arbetsliv åt balettdans. För att kunna prestera i ett så kreativt yrke krävs det goda vanor och rutiner. Den här boken är en självbiografi samtidigt som det är en faktabok i att planera och skapa struktur. Det finns många guldkorn i den här boken för den som vill få en bättre struktur i sitt arbete och vardag.
  12. Before the coffee gets cold (del 2) Tales from the Cafe – Toshikazu Kawaguchi
    Se bok nummer 6!
  13. Ebbas stil Guiden till en glammigare garderob – Ebba von Sydow
    Denna boken hittade jag på Erikshjälpen och eftersom jag är intresserad av att pyssla med min garderob och mina kläder fick den följa med hem. Massor med inspiration och smarta råd – även om modetipsen har några år på nacken nu!
  14. Before your memory Fades (del 3) – Toshikazu Kawaguchi
    Se bok nummer 6!
  15. Kom igång med Yoga – Tukan Förlag (ingen specifik författare)
    En liten guide till att starta med yoga. Teori och praktik för en nybörjare!
  16. 6 minuter om dagen, dagbok för välbefinnande – Dominik Spenst
    Detta är egentligen en ”fylla i bok” där man svarar på några frågor varje dag. Men första delen av boken innehåller fakta om planering och motivation som jag tyckte var mycket läsvärd. (Fick denna bok i present av min Clutter Buddy och blev mycket glad!)

Idén till att räkna de böcker jag läst har jag fått av bloggen “Vardagens mysterier” som under 2022 läste hela 49 böcker! Alltså nästan en i veckan! Här hittar du hennes tips för att få igång läslusten!

Hur tänker du inför att läsa böcker? Är det något du tycker att du hinner med eller vill göra mer av? Föredrar du pappersbok, digital bok eller ljudbok?

Kramar från Eva Maria

Sida 1 av 7

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén